Thursday, 28 April 2011

pelvic wall

assalamualaikum wbt..

[intro]

harap semuanya berada dalam keadaan sihat sejahtera walaupun cuaca kini semakin tak menentu.. hujan walaupun sepatutnya dah masuk musim panas dah sekarang ni.
satu lagi bukti kebenaran tanda akhir zaman dah semakin jelas muncul..(musim berubah2 @ xmenentu) menandakan hari pengakhiran itu semakin hampir.. dalam keadaan sekarang ni, bukan masalah kita x percaya ttg  apa yang telah diperkatakan islam ttg akan berlakunya hari akhirat & tanda2 dekatnya hari kiamat itu.. & saya juga bukan nak memperdebat tanda2 akhir zaman ini..betul, kiamat itu pasti akan berlaku! tidak kiralah apa jua tanda2 yang telah keluar atau belum, kiamat itu pasti akan berlaku. tapi, kita juga jgn lupa bahawa kita kini berada di zaman yg penuh dgn cabaran.cabaran fitnah dajjal. cabaran umat2 akhir zaman yg bagaikan ingin kembali menjadi jahil seperti zaman dahulu kala. jahil dalam arus kemodenan yg diciptanya. zaman yang mana dahulu Rasulullah pernah menyebut bahawa umat islam pada zaman itu bagai buih di lautan. islam itu bermula sebagai sesuatu yg asing dan akan kembali menjadi sesuatu yang asing..

reflex diri kita.. dimanakah kita? dimanakah islam dalam diri kita? adakah hanya sebagai sesuatu yg asing? atau kita mengasing2kan islam yang didalamnya syumul dan kita tolak sebahagiannya yang lain, yang tidak kita sukai??


ANATOMY PRACTICAL 2nd CLASS
(PELVIC WALL)

kat sini ada beberapa gambar utk 2nd anat praktikal.. blh revise & bincang sama2 ttg apa yang berkaitan dengannya..
nota insyaALLAH akan menyusul kemudian.. sape2 yg ada nota anat yg ingin dikongsikan bersama, blh pass kat mana2 ahli section 5... t akan dikongsikan kat blog ni..

soalan:

1)what structure(s) make the wall of the pelvic?
a)at the lateral wall
b)floor
c)anterior wall
d)posterior wall

2)what is the origin of lumbosacral plexus?

3)what is white line? and what structure origin from it?

4)obturator nerve pass through....?supply what?

5)give account on sacral plexus.

No comments: